tirsdag den 10. december 2013

Søde kys under julens Mistelten

Skikken med de søde kys under den ophængte mistelten opstod i Storbritannien, men vi har i Norden taget den til os med entusiasme. Med lidt held kan man få den spændende plante til at gro i haven.
Den, som uforvarende - eller med vilje - kommer til at stå under den ophængte plante, måtte alle og enhver kysse, ikke kun på kinden, men også på munden. Og på brillerne.

" Efter postejerne og dansen befandt Mr. Piskwick sig under misteltenen, og før han viste af det, blev han omringet af dem alle sammen og kysset af dem alle sammen. Han blev trukket hid og did og først kysset på hagen, så på næsen og på brillerne...Dette sagde Mr. Pickwick, idet han så sig omkring - dette er i sandheden komfortabelt"
Scenen findes i Charles Dickens´ roman "Pickwick klubben".

Man ved ikke med sikkerhed, hvordan mistelten blev udnævnt til kysseplante. Måske sket det, da briterne i 1700-tallet begyndte at interessere sig for de gamle keltere og druider. Enhver Asterix-fan ved fx alt om, hvordan druiden Miraculix høster misteltener med et segl af guld og koger sin potente trylledrik i en stor gryde.
  Unge mænd ind samlede planten, og unge kvinder, som ønskede at blive gift eller få børn i det nye år, stillede sig op under
den og lod sig kysse.
 Ifølge overleveringen skulle den, der kyssede en kvinde, samtidig ønske hende godt nytår og give hende et af misteltenens små bær. Ellers virkede det ikke.
 Plejer nu at hænge en mistelten op men burde nok igen i år - for at rede sig et kys eller flere....