fredag den 15. januar 2016

En dag på klinikken...forfoden

En almindelig dag på mit arbejde som startede kl. 09:30 med den første klient. En glad og tilfreds klient havde fået det bedre med sine fødder efter hun havde fået forfodsindlæg. Jeg kunne også se at den hårde hud under forfoden var lidt mindre.


Et meget udbredt problem et Pes Plano Trasversus ( forfodsplatfod / nedsunket forfod)

 Nedsunket forfod kan være invaliderende og da det oftest er forbundet med en smerte, der er konstant.Forfoden bør normalt have en bue på tværs, lige som svangen har på langs (hvis man ikke er platfodet). Når den bue ikke er tilstede bliver forfoden flad, og man risikerer, at hele ens vægt trykker på fodbalder, forfodsknogler og nerver. Dette kaldes forfodsfald eller nedsunken forfod. De nerver, der forsyner tæerne, kan med en nedsunken forfod komme i klemme, hvilket kan udvikle sig til en meget smertefuld tilstand.

Symptomer på nedsunken forfod

Før smerten bliver rigtig slemt, er de mest almindelige symptomer på en nedsunken forfod følelsesløshed i foden, eller følelsen af at foden sover. Andre symptomer kan være en fornemmelse af at gå på en irriterende pude, eller at ens knogler trykker direkte mod underlaget. Selv om det ikke er så enkelt, hænger symptomerne oftest sammen med, at man har en uhensigtsmæssig fodstilling.


Årsagen kan sikkert


Der kan være flere årsager til nedsunket forfod. Gravide kvinder kan med den løbende vægforøgelse få øget belastninger i foden.
Overvægtig i al almindelighed få øget belastninger i fødderne. 
Brug af højhælede sko giver et øget belastning i forfoden da der kommer en øget tryk belastning af forfoden hvilken de ikke er beregnet til.

Ofte kommer der mere hård hud på forfoden og kan også medføre ligtorne som kan være meget smertefuld at træde på.
En god ide er altid at opsøge en Læge eksamineret Fodplejer ( fodspecialist) for at få behandling og vejledning. Ofte kan en lille forfodspelotte afhjælpe men en løsning er også at opsøge en Bandagist som ville kunne lave et aftryk af fødderne hvor derefter kunne lave et indlæg som passer til der hvor den enkelte har et problem.

ForfodspelotteSe på dine fodspor efter badet, der kan du se hvordan dine fødder har det.Ingen kommentarer:

Send en kommentar